duminică, 3 noiembrie 2013

Cum să conduci economic (part III)

Ce este de făcut?
     În primul rând, trebuie să vă cunoaşteţi foarte bine maşina determinându-i apetitul pentru carburant. Pentru a reduce cheltuielile cu motorina sau benzina, uneori este necesar să schimbaţi maşina… cu una mai economică.
     Pentru a determina cât mai exact consumul de carburant al maşinii se recomandă metoda „plin-plin”. Această metodă presupune să se facă plinul de combustibil al rezervorului „până în dop”, să se efectueze un parcurs rezonabil de kilometri (câteva sute bune), în condiţii normale (urban, extraurban, cu viteza legală, etc.), după care se va face din nou plinul cu acelaşi tip de combustibil (şi, dacă este posibil, la aceeaşi pompă).
     Calcularea consumului se face după cum urmează: cantitatea de carburant (în litri) completată la al doilea plin, se împarte la numărul de kilometri parcurşi între cele două plinuri. Rezultatul se înmulţeşte cu 100. Acesta este consumul mediu real obţinut.

Exemplu: Se realizează un parcurs de 250 km. Se completează cu 13,75 litri de carburant între cele două plinuri. Aşadar, 13,75/250=0,055; 0,55x100=5,5. În concluzie, consumul mediu realizat a fost de 5,5l/100km.
     Câteva considerente demne de luat în seamă. Folosiţi doar tipul de anvelope recomandate de către constructor. Utilizarea unora mai mici sau mai mari decât cele specificate poate genera erori în determinarea corectă a consumului de carburant. Explicaţia este simplă: o roată cu diametrul mai mare decât cel recomandat, la o rotaţie completă, parcurge o distanţă mai mare decât roata cu specificaţiile normale.

     Exemplu: anvelopă 185/65 R15
          - lăţimea benzii de rulare: 185 mm
          - înălţimea flancului: 12.03 cm
          - diametrul roţii: 62.15 cm
          - circumferinţa rotii: 195.25 cm
     Ne interesează circumferinţa roţii şi anume, 195,25 cm. La o anvelopă cu alte caracteristici, să zicem 195/55/15, circumferinţa roţii va fi de 187,08 cm. Cu această dimensiune alternativă,
vitezometrul va indica cu 4.18% mai mult.
          - când acesta indica 100 km/h,
          - călătoriţi de fapt cu 95.82 km/h.
     Este bine de reţinut că utilizarea  unor anvelope având tipul şi dimensiunile diferite de cele recomandate de constructor nu numai că vor genera erori în calculul consumului de carburant, dar vor fi în acelaşi timp dăunătoare transmisiilor, ţinutei de drum, siguranţei în trafic etc.

     Asta în cazul în care ai deja o maşină. Dacă nu ai una dar vrei să-ţi cumperi, ar fi înţelept să ţii cont de câteva sfaturi pe care le voi prezenta în continuare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu