miercuri, 6 noiembrie 2013

Cum să conduci economic (part IV)

Înainte de toate…
     Gândiţi-vă şi stabiliţi bugetul pe care doriţi să-l investiţi pentru cumpărarea unei maşini. Nu are rost să vă pierdeţi vremea căutând maşini care vă depăşesc posibilităţile financiare. Pentru a vă face o idee cu privire la aceasta, verificaţi site-urile cu anunţuri de vânzări auto. Acestea au, de regulă, opţiuni de căutare prin care puteţi filtra după mai multe criterii afişarea rezultatelor. De asemenea, târgurile de maşini şi ziarele ori revistele cu anunţuri de vânzări vă pot ajuta.
     Deşi nu sună prea plăcut, luaţi totuşi în considerare următorul aspect: veţi avea nevoie de bani în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat, pentru reparaţii neprevăzute în cazul cumpărării unei maşini second-hand. Din experienţa de până acum, s-a dovedit că suma alocată, de cele mai multe ori, nu a fost una neglijabilă…
     Există maşini sport, maşini de familie, SUV, maşini pentru firmă etc. Unele sunt mici, foarte utile în oraş, deoarece sunt compacte si uşor de parcat, altele sunt mai potrivite pentru deplasările cu familia cum sunt cele tip mono-volum, cu şapte locuri sau cele cu spaţiu mare pentru bagaje  foarte apreciate de către cei care au mici afaceri.
     SUV - urile (Sport Utility Vehicle) îmbină spațiul util al unui break cu capacități pentru teren accidentat deşi nu sunt vehicule off-road.
     Ce nevoi doriţi să vă satisfacă maşina la care vă gândiţi? Care sunt aşteptările pe care le aveţi în ce priveşte consumul? Doriţi o motorizare Diesel sau una pe benzină? De ce?
     Aveţi în vedere că, deşi motorul Diesel consumă mai puţin carburant, de regulă, o maşină echipată cu un motor de acest tip costă mai mult. Apoi,  întreţinerea unei astfel de maşini este mai costisitoare (filtrele de motorină sunt mai scumpe şi se schimbă mai des prin comparaţie cu modelele pe benzină, uleiurile de motor sunt mai scumpe, kit-urile de distribuţie, de asemenea etc.). Mai mult, colecţia de piese care intră în componenţa suspensiei se uzează mai repede, motorul Diesel fiind mai greu.
     Prin urmare, modelele care nu se pliază pe necesităţile reale şi care nu vă sunt necesare, trebuie eliminate din listă.
      Alte întrebări pe care ar fi bine să vi le puneţi, pe lângă cele cu privire la întreţinere, ar fi cele legate de valoarea impozitului care trebuie plătit, costul asigurărilor obligatorii RCA, a rovignetei a poliţei CASCO etc. Luaţi în calcul şi aspecte cum ar fi: distanţele medii pe care le veţi parcurge anual, dacă va fi folosită sau nu exclusiv urban sau extraurban, ce valoare comercială va avea maşina peste o vreme în caz că veţi dori să o revindeţi şi lista poate continua.
     SFAT: nu ezitaţi să vă adresaţi autorităţilor competente pentru a afla procedurile de înmatriculare auto şi taxele care trebuie achitate odată cu demersul respectiv. Aceste proceduri şi taxe suferă modifică destul de des, aşa că ar fi înţelept să fiţi la curent cu ele.

     Ignorarea acestui aspect ar putea să vă dea mari bătăi de cap. Un grad de poluare ridicat – corespunzător unui an de fabricaţie mai vechi, asociat cu o capacitate cilindrică mare poate genera o taxă de aşa-zisă primă înmatriculare neverosimil de mare (indiferent sub ce denumire s-ar ascunde), care va fi foarte greu dacă nu chiar imposibil de suportat.

duminică, 3 noiembrie 2013

Cum să conduci economic (part III)

Ce este de făcut?
     În primul rând, trebuie să vă cunoaşteţi foarte bine maşina determinându-i apetitul pentru carburant. Pentru a reduce cheltuielile cu motorina sau benzina, uneori este necesar să schimbaţi maşina… cu una mai economică.
     Pentru a determina cât mai exact consumul de carburant al maşinii se recomandă metoda „plin-plin”. Această metodă presupune să se facă plinul de combustibil al rezervorului „până în dop”, să se efectueze un parcurs rezonabil de kilometri (câteva sute bune), în condiţii normale (urban, extraurban, cu viteza legală, etc.), după care se va face din nou plinul cu acelaşi tip de combustibil (şi, dacă este posibil, la aceeaşi pompă).
     Calcularea consumului se face după cum urmează: cantitatea de carburant (în litri) completată la al doilea plin, se împarte la numărul de kilometri parcurşi între cele două plinuri. Rezultatul se înmulţeşte cu 100. Acesta este consumul mediu real obţinut.

Exemplu: Se realizează un parcurs de 250 km. Se completează cu 13,75 litri de carburant între cele două plinuri. Aşadar, 13,75/250=0,055; 0,55x100=5,5. În concluzie, consumul mediu realizat a fost de 5,5l/100km.
     Câteva considerente demne de luat în seamă. Folosiţi doar tipul de anvelope recomandate de către constructor. Utilizarea unora mai mici sau mai mari decât cele specificate poate genera erori în determinarea corectă a consumului de carburant. Explicaţia este simplă: o roată cu diametrul mai mare decât cel recomandat, la o rotaţie completă, parcurge o distanţă mai mare decât roata cu specificaţiile normale.

     Exemplu: anvelopă 185/65 R15
          - lăţimea benzii de rulare: 185 mm
          - înălţimea flancului: 12.03 cm
          - diametrul roţii: 62.15 cm
          - circumferinţa rotii: 195.25 cm
     Ne interesează circumferinţa roţii şi anume, 195,25 cm. La o anvelopă cu alte caracteristici, să zicem 195/55/15, circumferinţa roţii va fi de 187,08 cm. Cu această dimensiune alternativă,
vitezometrul va indica cu 4.18% mai mult.
          - când acesta indica 100 km/h,
          - călătoriţi de fapt cu 95.82 km/h.
     Este bine de reţinut că utilizarea  unor anvelope având tipul şi dimensiunile diferite de cele recomandate de constructor nu numai că vor genera erori în calculul consumului de carburant, dar vor fi în acelaşi timp dăunătoare transmisiilor, ţinutei de drum, siguranţei în trafic etc.

     Asta în cazul în care ai deja o maşină. Dacă nu ai una dar vrei să-ţi cumperi, ar fi înţelept să ţii cont de câteva sfaturi pe care le voi prezenta în continuare.

sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Cum să conduci economic (part II)
      Fenomenul de scumpire a carburanţilor odată cu trecerea timpului este bine cunoscut de către toţi posesorii de maşini. Nu este un secret, de asemenea, faptul că petrolul, care reprezintă materia primă din care se extrag benzinele, motorinele şi alte produse de acest gen, se scumpeşte de la o zi la alta. Cu toate acestea, cea mai mare parte din preţul combustibilului pe care-l plătim la pompă îl reprezintă nu produsul în sine ci taxele, accizele şi iar taxele pe care suntem obligaţi să le suportăm şi care vor fi mai mari pe zi ce trece.
     Cum este totuşi posibil, să plătim mai puţin pentru combustibilul maşinii noastre, ţinând cont de faptul că nu ne putem baza pe reducerea preţului la benzină sau motorină?
     Iată o provocare pe  care am abordat-o frontal, dorind să găsim soluţii reale şi la îndemâna tuturor. M-am folosit de  propria experienţă în ale şofatului – peste jumătate de milion de kilometri parcurşi, pilotarea mai multor mărci şi tipuri de maşini - dar şi de vasta experienţă în diagnoza şi repararea autovehiculelor. Răspunsul este unul cât se poate de previzibil: reducerea consumului de carburant.
     Cum se poate atinge acest deziderat? Este realizabil un astfel de ţel? Până unde se poate merge cu economia de combustibil fără a periclita starea tehnică a maşinii sau chiar siguranţa în trafic? Iată doar câteva întrebări la care vom încerca răspunsuri de bun simţ.
     Aplicarea unor reguli simple în procesul conducerii automobilului, poate avea ca efect, reducerea consumului de carburant, fără a depune prea mare efort. Uneori se pierde din vedere un lucru: cea mai mare influenţă asupra consumului de carburant, o are persoana aflată la volan. Este bine să ne reamintim constant aceasta!
      Energia dezvoltată în motor prin arderea combustibilului, trebuie exploatată la maxim prin aplicarea unui set de metode simple şi eficiente.  Necesitatea adaptării stilului personal de condus este imperativă. Rezultatele, în ce priveşte economia de carburant, vor fi cu atât mai spectaculoase cu cât şoferul se va plia mai bine pe înţelegerea şi respectarea sfaturilor care vor fi descrise în cele ce urmează. Nu este mare „inginerie”, orice posesor de permis de conducere fiind în măsură să aplice în practică aceste criterii. Să pornim la drum!